Discussion in "Project Doubts" started by    LAMBO    Apr 12, 2018.
Thu Apr 12 2018, 06:51 PM
#1
hii sir,
I am working on ac motor controller .I have connected circuit as per given circuit diagram but sir instead of this
sbit led1 = p3^7;
sbit led2 = p3^6;
rest all led are glowing
and sir i don't get output on optocoupler as well
and sir innstead of 9v transformer I have used 9 volt battery as input.
plz help me out
is something wrong with program code..
Fri Apr 13 2018, 02:09 AM
#2
I assume you are doing this project.
http://www.8051projects.net/download-d238-single-phase-ac-motor-speed-controller-project-report.html

In that case it will not work if you replace the 9v transformer with a battery.
The transformer provides a timing signal.

The LEDs should still change when you press the buttons.
Have you got a serial connection to your PC ?
Mon Apr 16 2018, 06:39 AM
#3
Hi sir
i haven't connected any serial connection to pcb to pc i am controlling my speed of motor by means of switch sw2 and sw3
sir isn't any problem if i control my speed of motor by means of switch sw2 and sw3 ?? and sir how a transformer can provide a timing signal ?

Mon Apr 16 2018, 08:49 PM
#4
On the diagram, a diode feeds a rectified sine wave to R1.
The circuit feeds a signal to P3.2 (INT 0) at the low point.
This pulse is needed to time the output on P0.0

Using a battery you will not get an output on P0.0
but you should still see the LEDs on port 2 change
as you press buttons SW2 and SW3

>Sir isn't any problem if i control my speed of motor
>by means of switch sw2 and sw3 ??
No problem, I ask because a serial link can be useful for testing.
It is easy to add with a USB/Serial adapter.

The 240 volt circuit seems close to the low voltage side.
240 volts can kill.

Move the 240 volt circuit and MOC3011 to a separate board.


[ Edited Mon Apr 16 2018, 10:25 PM ]
Fri Apr 27 2018, 05:33 PM
#5
Hi sir

       I have connected circuit as per given circuit diagram every thing is working fine and mine optocoupler is showing ouptut as well but sir mine fan is not showing any response even though i am pressing increment and decrement switch and i am using exhaust fan and in snubber circuit i have kept  R value as 390 ohm and C value is 103/1kw and sir i have also connected 200 watt bulb in place of exhaust fan but its same it also not showing any response
Fri Apr 27 2018, 08:03 PM
#6
Using a light bulb is a good idea.

Disconnect the mains side of things while testing.

Fit an LED in place of the control side of the MOC3011.
That is.
Disconnect the MOC3011 and put an LED between the 220ohm
resistor and the 8051 pin 39. (port 0.0)


It should turn on and off and vary in response to to buttons.

Do the indicator LEDs change as expected ?




[ Edited Fri Apr 27 2018, 08:08 PM ]
Sat Apr 28 2018, 08:00 AM
#7
Hi sir
as u told i have connected led between 220 ohm resistor and pin 39 and the led turn on and off and vary in response to buttons as expected
Sat Apr 28 2018, 08:33 PM
#8
If the LED is turning on and off and varying, then the fault is
on the mains side.
Does the light turn on and off when connected to the micro ?
If it is always on, you have a faulty triac, or your wiring
is wrong.
Mon Apr 30 2018, 10:33 AM
#9
Since we are in india working output is 240VAC and 50HZ. I tried moc2021 with BT136 as following connections. Fan is getting on without any firing of triac. Also the 460 Ohms resistance heats up.

Mon Apr 30 2018, 06:48 PM
#10
You say you used a MOC2021, I can't find a data sheet , is it a MOC2021 ?

Okay.. so current is flowing to the motor ,we need to find out how.
First change the motor to a light bulb, say 100Watts. it will give a better idea of how
much current is flowing.

Is it full brightness ?
Next remove the opto-isolator.
Any change ?
Remove 360 ohm resistor and 0.05Uf cap
Any change ?
Remove BT136.
Report back.

Get Social

Information

Powered by e107 Forum System

Conversation

Wed Jun 19 2019, 09:21 AM
latamdatetfv
swimming
Wed Jun 19 2019, 07:34 AM
RbaseoCamb
Rbaseo#gennick[OPPPORRORROR,3,4]ZJ
AdiGhazi
Tue Jun 18 2019, 11:21 AM
Hlo Dear , I've to program AT89C51AC3 RT-LUM using flip but I'm getting time out error for RS232. Will you please suggest me which programmer will be supportable to program this Chip.
Sun Jun 16 2019, 07:48 PM
hanoch Taub
i need to interface sim800 to 8051, the problem is that on the module sim800 there are 9 pins connector and I don't know how to connect him to 8051, which pins to tx and rx on 8051 module sim there is
Tue May 28 2019, 07:14 PM
Ron Otsig
KBI does not work on P89LPC920 but it works on P89LPC925
Mon May 27 2019, 09:03 AM
BIJI MATHEW
Hello friends....
DragonDad
Tue May 21 2019, 03:02 PM
Hi. Who is online?
Tue May 14 2019, 12:38 AM
Jayson Contreras
Hello
Xkalebar
Sun Apr 28 2019, 09:06 AM
Please provide me the code for gsm based sms controlled notice board
ExperimenterUK
Sun Apr 14 2019, 10:52 PM
@hassan malik post your problem in the "General help Guidance and Discussion" forum

Downloads

Comments

AdiGhazi
Tue Jun 18 2019, 11:15 AM
Easwaran22
Thu Jun 13 2019, 10:16 AM
JenniferJJ
Thu Jun 13 2019, 05:12 AM
seyoonnet
Tue Jun 04 2019, 12:37 PM
Charbel
Sun Jun 02 2019, 03:30 PM
ronotsig
Mon May 27 2019, 03:00 AM
WilsonNig
Sun May 26 2019, 03:11 AM
DragonDad
Tue May 21 2019, 02:50 PM

Online

Guests: 48, Members: 0 ...

most ever online: 182184
(Members: , Guests: 182184) on 06 Aug 2010: 05:37 AM

Members: 38073
Newest member: AdiGhazi
Forum Activity
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Tue Jun 18 2019, 10:19 PM
Okay.. I have never programmed the AT89C51AC3 or ...
AdiGhazi Avatar
Posted By AdiGhazi
Tue Jun 18 2019, 11:20 AM
Hlo Dear ,I've to program AT89C51AC3 RT-LUM using ...
JenniferJJ Avatar
Posted By JenniferJJ
Thu Jun 13 2019, 05:17 AM
Hi,Hello Members,I am the newbie member, I like ve...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Thu May 30 2019, 08:32 PM
It occurs to me that although the P89LPC921 and P8...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Wed May 29 2019, 09:05 PM
I would suggest a fresh approach.The Keil compile...
ronotsig Avatar
Posted By ronotsig
Wed May 29 2019, 03:13 PM
Since the code works for the P89LPC925, it is appa...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Mon May 27 2019, 06:23 PM
I can't see any reason that those registers would ...
ronotsig Avatar
Posted By ronotsig
Mon May 27 2019, 03:06 AM
I am trying to using P89LPC921 or P89LPC922 in a p...
Ansh12 Avatar
Posted By Ansh12
Sun Apr 28 2019, 02:15 PM
I made a minor change, it works in Proteus.Try the...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Thu Apr 25 2019, 08:20 PM
I made a minor change, it works in Proteus.Try the...