Discussion in "Project Doubts" started by    LAMBO    Apr 12, 2018.
Thu Apr 12 2018, 06:51 PM
#1
hii sir,
I am working on ac motor controller .I have connected circuit as per given circuit diagram but sir instead of this
sbit led1 = p3^7;
sbit led2 = p3^6;
rest all led are glowing
and sir i don't get output on optocoupler as well
and sir innstead of 9v transformer I have used 9 volt battery as input.
plz help me out
is something wrong with program code..
Fri Apr 13 2018, 02:09 AM
#2
I assume you are doing this project.
http://www.8051projects.net/download-d238-single-phase-ac-motor-speed-controller-project-report.html

In that case it will not work if you replace the 9v transformer with a battery.
The transformer provides a timing signal.

The LEDs should still change when you press the buttons.
Have you got a serial connection to your PC ?
Mon Apr 16 2018, 06:39 AM
#3
Hi sir
i haven't connected any serial connection to pcb to pc i am controlling my speed of motor by means of switch sw2 and sw3
sir isn't any problem if i control my speed of motor by means of switch sw2 and sw3 ?? and sir how a transformer can provide a timing signal ?

Mon Apr 16 2018, 08:49 PM
#4
On the diagram, a diode feeds a rectified sine wave to R1.
The circuit feeds a signal to P3.2 (INT 0) at the low point.
This pulse is needed to time the output on P0.0

Using a battery you will not get an output on P0.0
but you should still see the LEDs on port 2 change
as you press buttons SW2 and SW3

>Sir isn't any problem if i control my speed of motor
>by means of switch sw2 and sw3 ??
No problem, I ask because a serial link can be useful for testing.
It is easy to add with a USB/Serial adapter.

The 240 volt circuit seems close to the low voltage side.
240 volts can kill.

Move the 240 volt circuit and MOC3011 to a separate board.


[ Edited Mon Apr 16 2018, 10:25 PM ]
Fri Apr 27 2018, 05:33 PM
#5
Hi sir

       I have connected circuit as per given circuit diagram every thing is working fine and mine optocoupler is showing ouptut as well but sir mine fan is not showing any response even though i am pressing increment and decrement switch and i am using exhaust fan and in snubber circuit i have kept  R value as 390 ohm and C value is 103/1kw and sir i have also connected 200 watt bulb in place of exhaust fan but its same it also not showing any response
Fri Apr 27 2018, 08:03 PM
#6
Using a light bulb is a good idea.

Disconnect the mains side of things while testing.

Fit an LED in place of the control side of the MOC3011.
That is.
Disconnect the MOC3011 and put an LED between the 220ohm
resistor and the 8051 pin 39. (port 0.0)


It should turn on and off and vary in response to to buttons.

Do the indicator LEDs change as expected ?




[ Edited Fri Apr 27 2018, 08:08 PM ]
Sat Apr 28 2018, 08:00 AM
#7
Hi sir
as u told i have connected led between 220 ohm resistor and pin 39 and the led turn on and off and vary in response to buttons as expected
Sat Apr 28 2018, 08:33 PM
#8
If the LED is turning on and off and varying, then the fault is
on the mains side.
Does the light turn on and off when connected to the micro ?
If it is always on, you have a faulty triac, or your wiring
is wrong.
Mon Apr 30 2018, 10:33 AM
#9
Since we are in india working output is 240VAC and 50HZ. I tried moc2021 with BT136 as following connections. Fan is getting on without any firing of triac. Also the 460 Ohms resistance heats up.

Mon Apr 30 2018, 06:48 PM
#10
You say you used a MOC2021, I can't find a data sheet , is it a MOC2021 ?

Okay.. so current is flowing to the motor ,we need to find out how.
First change the motor to a light bulb, say 100Watts. it will give a better idea of how
much current is flowing.

Is it full brightness ?
Next remove the opto-isolator.
Any change ?
Remove 360 ohm resistor and 0.05Uf cap
Any change ?
Remove BT136.
Report back.

Get Social

Information

Powered by e107 Forum System

Conversation

Tue Jan 22 2019, 06:51 AM
chnlovelyo
writing
ExperimenterUK
Mon Jan 07 2019, 03:31 AM
@REVOCATUS please post in the AVR forum
Mon Dec 24 2018, 09:25 AM
REVOCATUS MATEMU
sorry I mean referee boards for player substitution
Mon Dec 24 2018, 09:24 AM
REVOCATUS MATEMU
hi am.looking how to build referee by using Atmega 328 and its codes
Sat Dec 15 2018, 01:45 PM
Arslan ayoub
Hii ,, can I get the simulation of numeric keypad lock on proteus
ExperimenterUK
Mon Dec 03 2018, 05:17 PM
Please post questions in the forum. The chat box is for chat
Mon Dec 03 2018, 06:43 AM
help!me!
help! I don't understand busy flag!
Sun Dec 02 2018, 08:01 PM
ile
hello
Mon Nov 12 2018, 05:58 AM
Pavan_user
i have seen your replica of I2C programming using AT89C51 but i am unable to understand the "ack_bit" variable usage ...looks like it is always 1...can you elaborate how acknowledgment is working....
bgk3678
Tue Nov 06 2018, 02:36 PM
kindly any one give solution for my problem

Downloads

Comments

garfield0929
Sun Jan 20 2019, 12:48 AM
servprov
Thu Jan 17 2019, 06:44 AM
marcomilazzo
Wed Jan 16 2019, 04:21 PM
sandhyashree
Wed Jan 16 2019, 04:04 PM
SONACHAI1234
Sun Jan 06 2019, 08:14 AM
manan.gulyaani
Tue Jan 01 2019, 07:58 AM
etech
Sun Dec 30 2018, 07:44 PM
NeilC
Sun Dec 23 2018, 07:39 PM

Online

Guests: 67, Members: 0 ...

most ever online: 182184
(Members: , Guests: 182184) on 06 Aug 2010: 05:37 AM

Members: 38039
Newest member: garfield0929
Forum Activity
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Sun Jan 06 2019, 10:37 PM
Which 8051 chip are you using ?
SONACHAI1234 Avatar
Posted By SONACHAI1234
Sun Jan 06 2019, 08:21 AM
Hi,By mistakenly i burn rx program in my 8051 micr...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Wed Dec 19 2018, 06:27 PM
Nobody knows?sifirsekizThe problem is that you are...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Wed Dec 19 2018, 12:15 PM
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sun Dec 16 2018, 11:13 PM
Guys pleaseeeee :((
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 07:09 PM
HiThe pulse-sensor-amped has an analogue output.Th...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Sat Dec 15 2018, 07:01 PM
HiThe pulse-sensor-amped has an analogue output.Th...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 09:02 AM
and ı have pulse sensor one out but anolog use 805...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 08:56 AM
HiMembers can supply code and diagrams if they wan...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Fri Dec 14 2018, 11:54 PM
HiMembers can supply code and diagrams if they wan...