Discussion in "Project Doubts" started by    LAMBO    Apr 12, 2018.
Tue May 01 2018, 11:56 AM
#11
Hi sir
Sorry it wasn't moc2021 it was moc3021 as u told to change an ac fan with a 100watt bulb but sir 460ohm resistance got burned out and sir i replaced 460 ohm with 1k than also it burned out and in snubber circuit I kept value of R as 47 ohm and C as 103/1kv

Tue May 01 2018, 06:10 PM
#12
It still looks like a faulty triac or a wiring error.

Remove all components but the triac.
Connect one side of the bulb to pin 2 (T2) and the other side to mains live.
Connect pin 1 (T1) to mains neutral.
Leave pin 3 (GATE) not connected.
The bulb should be off.

Then connect a resistor ( 100- 500 ohms) between pin 2 and pin 3.
The bulb should be on,with nothing burning.


Wed May 02 2018, 10:53 AM
#13
Hi sir
did the changes as per instructions. The circuitry is fine as per the burning is concerned. No heating is observed. But the speed of the fan is not changing. It gets speed up at particular level with pulsations in its speed. Is there any frequency that we should get at the output of zero detector circuit?

And sir i have uploaded a link related to mine project

https://drive.google.com/file/d/10ZL0QJLJ_S39kIiW4YF_B_9VsgqQZEdt/view?usp=drivesdk



Wed May 02 2018, 08:28 PM
#14
Thanks for the video clip, it's a good idea.

Electric motors vary a lot in how they work and are no good for testing.
Use a light bulb.

When fault finding it is important to take one step at a time.
Please follow these steps and tell me what happened.

Using a light bulb, does vary properly ?

If not...

Remove all components but the triac.
Connect one side of the bulb to pin 2 (T2) and the other side to mains live.
Connect pin 1 (T1) to mains neutral.
Leave pin 3 (GATE) not connected.
The bulb should be off is it ?

Then connect a resistor ( 100- 500 ohms) between pin 2 and pin 3.
The bulb should be on full power ,with nothing burning is it ?
Thu May 03 2018, 08:04 AM
#15
Hi sir
as u mentioned above everthing is working after that what should i do ??????
Thu May 03 2018, 03:32 PM
#16
If the circuit works with a light bulb, the problem may be the motor.
This controller is good for series motors, with brushes( small hand tools), not induction motors.

Reconnect the snubber across the triac.
Try other motors.
Sun May 13 2018, 02:13 PM
#17
Hi sir
after checking all the connection i connected the board to supply the bulb get directly on and it shows little flickring when we go to level 7-8 in bargraph led

after that i change old optocoupler(moc3021) from the new one(moc3021) and again connected to supply now the bulb won't get directly on but sir it neither gets on when we press the increment / decrement switch

sir what should i do ????

and sir can u let me know what should be an current in MA's output on load side
Mon May 14 2018, 09:40 PM
#18


Hi sir
after checking all the connection i connected the board to supply the bulb get directly on and it shows little flickring when we go to level 7-8 in bargraph led

LAMBO



I'm not sure what you are saying here.
Can you do another video ?
Sat Jun 16 2018, 07:15 AM
#19
hi sir
sorry for the late reply
sir can we control bulb by using this circuit through pot yes or no ????

Sat Jun 16 2018, 11:33 PM
#20


hi sir
sorry for the late reply
sir can we control bulb by using this circuit through pot yes or no ????



LAMBO


No.

Get Social

Information

Powered by e107 Forum System

Conversation

ExperimenterUK
Mon Jan 07 2019, 03:31 AM
@REVOCATUS please post in the AVR forum
Mon Dec 24 2018, 09:25 AM
REVOCATUS MATEMU
sorry I mean referee boards for player substitution
Mon Dec 24 2018, 09:24 AM
REVOCATUS MATEMU
hi am.looking how to build referee by using Atmega 328 and its codes
Sat Dec 15 2018, 01:45 PM
Arslan ayoub
Hii ,, can I get the simulation of numeric keypad lock on proteus
ExperimenterUK
Mon Dec 03 2018, 05:17 PM
Please post questions in the forum. The chat box is for chat
Mon Dec 03 2018, 06:43 AM
help!me!
help! I don't understand busy flag!
Sun Dec 02 2018, 08:01 PM
ile
hello
Mon Nov 12 2018, 05:58 AM
Pavan_user
i have seen your replica of I2C programming using AT89C51 but i am unable to understand the "ack_bit" variable usage ...looks like it is always 1...can you elaborate how acknowledgment is working....
bgk3678
Tue Nov 06 2018, 02:36 PM
kindly any one give solution for my problem
ExperimenterUK
Mon Nov 05 2018, 09:48 PM
Pins high is the normal state. You need a program to set them low

Downloads

Comments

servprov
Thu Jan 17 2019, 06:44 AM
sandhyashree
Wed Jan 16 2019, 04:04 PM
SONACHAI1234
Sun Jan 06 2019, 08:14 AM
manan.gulyaani
Tue Jan 01 2019, 07:58 AM
etech
Sun Dec 30 2018, 07:44 PM
NeilC
Sun Dec 23 2018, 07:39 PM
darkgonzo
Fri Dec 21 2018, 08:30 AM
Sajid86
Wed Dec 19 2018, 04:54 AM

Online

Guests: 60, Members: 0 ...

most ever online: 182184
(Members: , Guests: 182184) on 06 Aug 2010: 05:37 AM

Members: 38037
Newest member: servprov
Forum Activity
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Sun Jan 06 2019, 10:37 PM
Which 8051 chip are you using ?
SONACHAI1234 Avatar
Posted By SONACHAI1234
Sun Jan 06 2019, 08:21 AM
Hi,By mistakenly i burn rx program in my 8051 micr...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Wed Dec 19 2018, 06:27 PM
Nobody knows?sifirsekizThe problem is that you are...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Wed Dec 19 2018, 12:15 PM
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sun Dec 16 2018, 11:13 PM
Guys pleaseeeee :((
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 07:09 PM
HiThe pulse-sensor-amped has an analogue output.Th...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Sat Dec 15 2018, 07:01 PM
HiThe pulse-sensor-amped has an analogue output.Th...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 09:02 AM
and ı have pulse sensor one out but anolog use 805...
sifirsekiz Avatar
Posted By sifirsekiz
Sat Dec 15 2018, 08:56 AM
HiMembers can supply code and diagrams if they wan...
ExperimenterUK Avatar
Posted By ExperimenterUK
Fri Dec 14 2018, 11:54 PM
HiMembers can supply code and diagrams if they wan...